• Ελληνικά
  • English

Περιοδοντίτιδα

Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συγχέουν την περιοδοντίτιδα με την ουλίτιδα. Aκόμη και όταν ο οδοντίατρος τους επισημάνει τη διαφορά, δεν φαντάζονται ότι το απλό μάτωμα των ούλων στην αρχή -που τους θυμίζει τη γνωστή ουλίτιδα- μπορεί να οδηγήσει στη σταδιακή απώλεια όλων τους των δοντιών! H περιοδοντίτιδα είναι μία φλεγμονή η οποία αναπτύσσεται στους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια, δηλαδή στα ούλα και στο κόκαλο. Στο αρχικό της στάδιο είναι σαν την ουλίτιδα, αλλά, όταν η φλεγμονή προχωρά στα οστά της γνάθου, ο οργανισμός προσπαθώντας να τα προστατέψει τα «διαλύει». Mε αυτήν τη διαδικασία τα δόντια χάνουν σταδιακά τη στήριξή τους, αρχίζουν να κουνιούνται και αν δεν επέμβουμε άμεσα, θα πέσουν. Aιτία της περιοδοντίτιδας είναι διάφορα μικρόβια που ζουν στο στόμα μας.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην περιοδοντίτιδα:

• ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες.

• Ο ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ. Όταν δεν ελέγχεται.

• ΤΟ ΣΤΡΕΣ. Μειώνει την άμυνα του οργανισμού και τον κάνει περισσότερο ευπρόσβλητο στις λοιμώξεις.

• Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Όταν το άτομο δεν τρέφετε σωστά έχουμε πτώση της αντίστασης του οργανισμού.

• ΤΟ ΤΡΙΞΙΜΟ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ. Δημιουργεί λόγω των έντονων πιέσεων στο οστό, χαλάρωση των περιοδοντικών ιστών.

• ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ. Η κακή διευθέτηση των δοντιών στο φραγμό διευκολύνει την ενσφήνωση τροφών με αποτέλεσμα κακή στοματική υγιεινή.

• ΟΡΜΟΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Στις γυναίκες κατά την περίοδο της εφηβείας και της εγκυμοσύνης.

• ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ. Περίπου το 30% του πληθυσμού είναι γενετικά επιρρεπές στην περιοδοντίτιδα.

• ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΑ. Αντισυλληπτικά, Υπερτασικά, Αντιεπιληπτικά, προκαλούν διόγκωση των ούλων.

H σωστή πρόληψη

•Kύριος τρόπος πρόληψης της περιοδοντίτιδας είναι το σωστό βούρτσισμα, το οποίο απαιτεί σωστή τοποθέτηση της οδοντόβουρτσας, με γωνία ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα και με μικρές κυκλικές κινήσεις της οδοντόβουρτσας.

•Δεν καπνίζουμε. Tο κάπνισμα είναι αιτιολογικός παράγοντας της περιοδοντίτιδας, καθώς μειώνει τοπικά την άμυνα του οργανισμού και επιτρέπει στα μικρόβια να δρουν ανενόχλητα.

Tα στάδια της θεραπείας

Η πρώτη φάση της θεραπείας λέγεται συντηρητική και περιλαμβάνει την λεγόμενη υποουλική (ή ριζική) απόξεση. Πρόκειται για μια διαδικασία που θυμίζει τον κλασσικό καθαρισμό αλλά είναι βαθύτερη, πιο εξειδικευμένη και γίνεται τμηματικά και πάντα με τοπική αναισθησία. Συνήθως απαιτούνται 4-5 επισκέψεις για την ολοκλήρωση αυτής της φάσης. Σκοπός της συντηρητικής περιοδοντικής θεραπείας είναι η απομάκρυνση των μικροβίων από τις ρίζες των δοντιών, η καταπολέμηση της φλεγμονής και η εξάλειψη των θυλάκων, που αποτελούν εστίες κατακράτησης μικροβίων και προκαλούν υποτροπή της περιοδοντίτιδας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να τοποθετηθούν μέσα στους θυλάκους ειδικά αντιβιοτικά σκευάσματα βραδείας απελευθέρωσης, που βοηθούν στην καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών.Σε 1-2 μήνες μετά τις αποξέσεις γίνεται επανεξέταση για εκτίμηση του αποτελέσματος της θεραπείας και αποφασίζεται αν θα χρειαστεί δεύτερη θεραπευτική φάση (χειρουργική). Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως η συντηρητική θεραπεία είναι αρκετή. Εάν όμως απαιτηθεί χειρουργική θεραπεία, αυτή περιλαμβάνει κάποιες λεπτές
επεμβάσεις που αποσκοπούν είτε στη χειρουργική εξάλειψη θυλάκων με πολύ μεγάλο βάθος ήτην αναγέννηση του οστού που χάθηκε με τοποθέτηση οστικών μοσχευμάτων ή μεμβρανών κατευθυνόμενης ιστικής αναγέννησης.Η οστική ανάπλαση αποτελεί την ιδανική θεραπεία,
καθώς αποκαθιστά πλήρως τις βλάβες που προκάλεσε η περιοδοντίτιδα, ωστόσο δεν είναι εφικτή παρά σε λίγες περιπτώσεις

 

Περιοδοντίτιδα