• Ελληνικά
  • English

Ουλίτιδα

Τι είναι η ουλίτιδα;

Με τον όρο ουλίτιδα, εννοούμε την φλεγμονή των ούλων. Αυτή η φλεγμονή προέρχεται πολλές φορές από την συσσώρευση της οδοντικής πλάκας και την δημιουργία τρυγίας ( πέτρας) ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα. Η μικροβιακή πλάκα που συσσωρεύεται μεταξύ αυτών αποβάλλει οξέα τα οποία εισχωρούν στο περιοδόντιο και ερεθίζουν τα ούλα.

Προσβάλλει το μεγαλύτερο ποσοστό των ενηλίκων αλλά και σημαντικό ποσοστό παιδιών. Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι η διόγκωση (πρήξιμο) των ούλων, το έντονο κόκκινο χρώμα και η αιμορραγία κυρίως κατά το βούρτσισμα, με τη χρήση οδοντογλυφίδας κ.λ.π. Η ουλίτιδα δεν προκαλείται μόνο από τη συσσώρευση πλάκας και μικροβίων στα δόντια. Μπορεί να προκληθεί και από κακοσχηματισμένες αποκαταστάσεις (στεφάνες, γέφυρες,
εμφράξεις).

Οξεία ουλίτιδα

Είναι η ουλίτιδα που εμφανίζεται απότομα και αφορά ένα ή και περισσότερα δόντια.Συχνά, βλέπετε κάποιο σημείο στα ούλα σας να ματώνει κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος. Η οξεία ουλίτιδα συνήθως προκαλείται από τους παρακάτω παράγοντες:

• Από παραμελημένη στοματική υγιεινή (όταν δεν βουρτσίζουμε σωστά και τακτικά τα δόντια και τα ούλα μας).

• Άλλοι παράγοντες που δεν αφορούν την κακή στοματική υγιεινή αλλά μπορούν να προκαλέσουν οξεία ουλίτιδα είναι η τραυματική σύγκλειση (όταν κάποιο δόντι βρίσκει τον ανταγωνιστή του νωρίτερα από τα υπόλοιπα δόντια κατά την σύγκλειση) .

• Λανθασμένες προσθετικές εργασίες (σφραγίσματα, γέφυρες, στεφάνες) οι οποίες λόγω κατασκευής συγκρατούν τροφές ανάμεσα από τα δόντια δυσκολεύοντας το σωστό βούρτσισμα και την απομάκρυνση των μικροβίων από το στόμα.

• Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ουλίτιδες από έντονα ψυχικά ερεθίσματα και stress

Χρόνια ουλίτιδα

Η χρόνια ουλίτιδα είναι η ουλίτιδα που διαρκεί για αρκετό χρονικό διάστημα. Ο ασθενής βλέπει τα ούλα του να ματώνουν κατά το βούρτσισμα και συχνά αιμορραγούν περισσότερα από ένα ούλα.

Η χρόνια ουλίτιδα συνήθως προκαλείται από:

• Ορμονικές διαταραχές και διαρκεί όσο διαρκεί η περίοδος των ορμονικών διαταραχών.

• Χρόνια ουλίτιδα παρατηρείται σε ασθενείς που παίρνουν αντιεπιληπτικά φάρμακα και σε μερικά άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή παίρνουν κάποια αντιπηκτική αγωγή.

• Σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή ακτινοβολίες της στοματικής κοιλότητας, μπορούν να εμφανίσουν χρόνια ουλίτιδα

 

Ουλίτιδα