• Ελληνικά
  • English

Τερηδόνα

Τι είναι η τερηδόνα;

Τερηδόνα σημαίνει φθορά των δοντιών. Η τερηδόνα μπορεί να δημιουργηθεί από τη μεγάλη παραμονή οδοντικής πλάκας πάνω στα δόντια. Είναι τα μικροσκοπικά βακτήρια (τα οποία βρίσκονται στη πλάκα) που προκαλούν την τερηδόνα. Στην αρχική της μορφή τα βακτήρια (που τρέφονται από τα σάκχαρα των τροφών) δημιουργούν οξέα τα οποία καθιζάνουν στη πλάκα και μαλακώνουν την επιφάνεια των δοντιών. Τα οξέα διαλύουν τα βασικά συστατικά της επιφάνειας του δοντιού (αδαμαντίνη).

Η τερηδόνα πλήττει κυρίως τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες κινδυνεύουν.Η τερηδόνα εμφανίζεται με τις ακόλουθες μορφές:

Τερηδόνα πρώτου βαθμού:Είναι η πιο κοινή μορφή και πλήττει το αρχικό στρώμα του δοντιού την αδαμαντίνη. Από τον ασθενή μπορεί να μην είναι ορατή σε αρχικό στάδιο παρά μόνο από τον ιατρό και μόνο μέσω κατάλληλων εργαλείων.

Τερηδόνα δευτέρου βαθμού:Στην περίπτωση αυτή η τερηδόνα διασπά την αδαμαντίνη ( εξωτερικό σκληρό μέρος του δοντιού ) και εισέρχεται στο εσωτερικό μέρος του δοντιού στην οδοντίνη, χωρίς να επηρεάσει τα αιμοφόρα και νευρικά αγγεία.

Τερηδόνα τρίτου βαθμού: Εδώ η τερηδόνα έχει τρυπήσει την αδαμαντίνη και την οδοντίνη και έχει επηρρεάσει και τα αιμοφόρα και νευρικά αγγεία, χωρίς να έχει προκληθεί κύστη στο οστό γύρω από τη ρίζα.Απαιτείται ειδική θεραπεία ( ενδοδοντική- απονεύρωση) για να μπορέσει το δόντι να σωθεί.

Τερηδόνα τετάρτου βαθμού: Σε αυτή την περίπτωση το δόντι έχει επηρεαστεί ολόκληρο από την τερηδόνα και η φλεγμονή έχει επηρεάσει και το γύρω χώρο από την ρίζα του διοντιού δημιουργώντας απόστημα.

Τερηδόνα των ριζών: καθώς μεγαλώνουμε, τα ούλα συρρικνώνονται και εκθέτουν τμήματα των δοντιών που δεν καλύπτονται από σμάλτο, τα οποία και είναι περισσότερο ευάλωτα στην τερηδόνα.

Τερηδόνα των άκρων των παλιών σφραγισμάτων: εμφανίζεται γύρω από παλιά σφραγίσματα ή θήκες. Στα σημεία αυτά συσσωρεύεται πλάκα η οποία με τον καιρό δημιουργεί τερηδόνα.

Η τερηδόνα απειλεί σοβαρά τα δόντια. Εάν δεν την αντιμετωπίσετε μπορεί να καταστρέψει τα δόντια σας, να απονεκρώσει τα ευαίσθητα νεύρα που βρίσκονται στο κέντρο τους και να δημιουργήσει απόστημα, δηλαδή ενδοδοντική μόλυνση. Το απόστημα αντιμετωπίζεται μόνο με ενδοδοντική θεραπεία, χειρουργική επέμβαση ή εξαγωγή του δοντιού.

Τερηδόνα